The Amsterdam Dungeon Rat Cake

TamSweet Projects0 Comments

The Amsterdam Dungeon Rat CakeOngeveer een maand geleden kregen we een telefoontje van The Amsterdam Dungeon met het verzoek voor een taart voor hun 10e jubileum. Zoals sommigen van jullie weten heb ik een achtergrond in kunst, met name in schilderen en boetseren. Ik zat al een lange tijd te wachten op een gelegenheid om iets groots en in een gave vorm te maken en zodra Luc de telefoon ophing wist hij meteen dat ik dit wel zag zitten. Ze wilden een rat, een gigantische rat, om op de dag van het 10e jubileum aan hun bezoekers te serveren. Toepasselijker wordt het niet! Ik begon meteen te denken aan alle leuke details die we zouden kunnen toevoegen aan de taart en kon niet wachten om te beginnen!

De vraag was toen: waar beginnen we… De taart moest groot zijn maar moest natuurlijk wel nog uit de deur van onze studio kunnen en in onze koelkast. We hebben professionele koelkasten, maar jammer genoeg geen inloop koelkast (wat nu mijn nieuwste droom is)! Na wat brainstormen en opmeten kwamen Luc en ik met de oplossing die zowel onze integriteit (met betrekking tot versheid van de taart en oog voor detail) en de wensen van de klant niet tekort zou doen. Nu moesten we het alleen nog bouwen.

Uiteindelijk zijn we drie dagen met het project bezig geweest. De eerste dag bestond uit het kopen van de materialen om het frame en het onderstel te bouwen, en het in elkaar zetten hiervan. We hebben dit nog nooit eerder hoeven doen aangezien we nog nooit zo’n grote taart hebben gemaakt, maar het was in ieder geval een leuke puzzel om het allemaal samen te laten komen en ik hou er altijd van om met gereedschap te spelen!

Construction of the frame for The Amsterdam Dungeon Rat Cake
Dag twee was een leuke, het bevatte een hoop red velvet beslag en een heleboel botercème. Ik kan me niet eens meer herinneren hoeveel rondes we hebben gebakken, maar het leek alsof er geen einde aan kwam! Zelfs onze grote mixer kreeg de kans niet om op adem te komen die dag. Uiteindelijk toen alle taart was gebakken, was het bouwen eigenlijk vrij makkelijk. Dit is wat ik altijd leuk vind, een paar taarten pakken, ze opstapelen en ze dan in een andere vorm snijden, je kan hiermee echt alle kanten op. We moesten de rat in twee delen bouwen (een voorkant en achterkant) omdat onze koelkasten niet diep genoeg waren. Dit bracht weer een flinke uitdaging met zich mee omdat we er voor moesten zorgen dat de twee delen perfect op elkaar aansloten, maar zonder een paar uitdagingen zou het natuurlijk maar half zo leuk zijn!

Building of The Amsterdam Dungeon Rat Cake
Op dag drie kwam alles eindelijk samen. Met elke 3D taart is er een punt waarop je er al zo lang naar hebt gestaartd dat je jezelf begint te vertellen “ik haat het, het ziet er niet uit!” Dit is normaal gesproken wanneer de taart is gebouwd maar nog niet bedekt is, maar zodra alles bij elkaar komt begint het toch ineens vorm te krijgen. Luc mixte een perfecte donkergrijs/bruin voor de rat en had ook de schone taak om deze gigantische lap fondant uit te rollen. Toen dit eenmaal op de taart lag leek het echt ergens op.

The Amsterdam Dungeon Rat Cake
Toen de huid er overheen kwam gingen we verder met de enge onderdelen van de taart. Marieke stelde zichzelf graag beschikbaar om de handen en voeten te maken (iets waar ik erg dankbaar voor was aangezien ik ze maar eng vond), en ze ging zelfs zo ver dat ze wat vieze nagels toevoegde (onderdeel van enkele nachtmerries in de daaropvolgende dagen). Ik had vervolgens minder problemen met het maken van de gigantische staart voor de rat, maar toen we de textuur erop hadden aangebracht was het toch wel weer smerig om hem aan te raken om op de goede plaats te krijgen. Je zou denken dat door te wonen in New York je wel gewend zou raken aan die beesten, maar ik denk dat het het alleen maar erger heeft gemaakt…

Coorporate Cake for The Amsterdam Dungeon
Ik kan wel eeuwig doorgaan over alle details (I love details!), maar het laatste grote onderdeel was de stenen backdrop. We hebben de tegels een marmer effect gegeven en in stukken uitgesneden en toen (met de hulp van al onze Eigen Huis en Tuin kennis) hebben we chocolade gebruikt om al de voegen te vullen!

Bedrijfs Taart voor The Amsterdam Dungeon
Op de dag van levering hebben we nog wat laatste details afgemaakt en toen mocht hij de auto in. Amsterdam is altijd heerlijk om in te rijden en ook nu was het vinden van een parkeerplek weer iets waarvan we dachten dat dit nooit zou lukken. De hele straat voor de Amsterdam Dungeon (het Rokin) was grotendeels afgesloten maar op de een of andere wonderbaarlijke manier was er een plekje vrij precies voor de ingang!

Het moment dat alle acteurs de taart zagen maakte het allemaal waard. De taart werd naar buiten verplaatst zodat de acteurs ermee op de foto konden en op dat moment konden de bezoekers en voorbijgangers hem ook eindelijk zien. Er stonden groepen mensen om de taart heen en iedereen had meteen zijn telefoon in de aanslag om foto’s te maken. Dit is waar we het uiteindelijk natuurlijk allemaal voor doen, onze taart leek wel een beroemdheid! Al het harde werk had dit als resultaat, en nu konden we het beste moment zien; het aansnijden van de taart!

Ratten Taart for The Amsterdam DungeonRatten Taart voor The Amsterdam DungeonRatten Taart voor The Amsterdam Dungeon
Alles bij elkaar was het een geweldig project om aan te werken! We kregen de creatieve vrijheid om te doen wat we dachten dat het best was voor het uiteindelijke resultaat en na een hoop nadenken en plannen konden we niet blijer zijn met het resultaat! We houden altijd van out-of-the-box uitdagingen en kunen niet wachten op de volgende!

Carved Rat Cake for The Amsterdam DungeonGrote Bedrijfs Taart voor The Amsterdam Dungeon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *